Självklart kan man även simma i våtdräkt, de första åren när jag började med vintersim så hade jag våtdräkt, en vanlig ”5-3”. Med tiden så tyckte jag att det var svårt att dra av sig den när man stelnade i fingrarna efter simmet så jag provade utan och sedan dess har jag fortsatt med det.
Man har på sig det man vill och är bekväm med, däremot får man inte tävla i vintersim med något plagg som är gjort av neopren eller på något vis är isolerande.
Jag använder simboj, även kallad släpboj, tow float, dry bag, tow donut först och främst för att synas, när man simmar omkring i havet som jag gör så är man ganska utsatt. Dels kan båtar se mig i tid, dels kan de lättare hitta mig om jag skulle hamna i nöd.
I övrigt så är den perfekt att vila på om man blir trött och väljer man en modell med vattentät ficka, typ Wild Swim Bag, så kan man ta med sig sitt ombyte, sina värdesaker eller annan utrustning man vill ha med sig eller är rädd om. Den kan man dessutom dra på sig som en ryggsäck när man kommer iland, perfekt för en ö-utflykt eller när du är ute och springer.
Finns även en modell med en yttre telefonficka, Window dry bag, med den kan du ganska lätt manövrera och se din telefon samt använda vattentäta earbuds och kanske lyssna på musik medan du simmar. Det rekommenderar jag förvisso inte på öppet vatten då det är viktigt att höra sin omgivning.
De flesta produktguider beskriver att man ska skölja av sin utrustning i ljummet kranvatten efter sitt bad eller sin simtur. Varför ska man göra det? Jo, man blir av med eventuella kemikalier som kan finnas i det vatten man har varit i och det kan förlänga produktens hållbarhet.
Vad som är än viktigare är att man ska få bort eventuella bakterier och mikroorganismer så att man inte sprider det mellan olika vattendrag. Dessutom är det bakterierna som gör att badkläder och utrustning kan lukta väldigt illa
Man ska med andra ord minimera spridandet av eventuella sjukdomar mellan olika vatten, vi vill ju hålla våra vatten rena och friska för kommande generationer.
Nåt varmt att klä på sig efter, nåt varmt att dricka och nåt mjukt och torrt att stå på. Sen kan man naturligtvis nörda ner sig gällande utrustning. Själv försöker jag alltid lägga kalsongerna överst i väskan och sedan resterande lager av kläder i fallande ordning, jag har aldrig något med knappar eller jobbiga dragkedjor, för när händerna är kalla så kan man inte greppa ordentligt och man vill klä på sig fort.
I början fick jag be vänner att knäppa byxknappen samt dra upp gylfen både en och fem gånger. Jag minns särskilt en gång då jag hade fått på mig en skjorta.. det gör jag aldrig om, den fick förbli oknäppt på vägen hem. För mer specifik utrustning, se fråga om utrustning för vintersim.
Jag använder ett par ulltofflor, en varmfodrad, vatten- och vindtät ombytesrock/parkas som är väl tilltagen i storlek så man lätt kan dra in armarna och byta kläder under. Varm mössa, det är det första jag drar på mig när jag kommer ur vattnet för huvudet är den känsligaste delen av kroppen (förutom en annan del längre ner som jag inte nämner här).
Om fötterna blir varma snabbt så blir resten av kroppen också det, anledningen till att jag använder ulltofflor är att de går lätt att trä in foten i, de håller fötterna varma även när de är blöta och framförallt så tål de väta väldigt bra, dessutom är det ju naturmaterial.
Man kan även ha en matta att stå på, det kan vara skönt under ombytesfasen då man måste ta av sig tofflorna. Det är inte så jätteskönt att gå runt på isigt underlag när fötterna fryser fast pga att man är blöt.
När jag simmar så har jag vanliga åtsittande badbyxor som slutar ovanför knäna, på huvudet har jag en lite tjockare badmössa av gummi, simglasögon för öppet vatten (lite större än för poolsim) samt öronproppar / öronplugg.
Det är jätteviktigt att skydda öronen från kallt vatten, annars kan man i förlängningen drabbas av en åkomma som kallas simmaröra eller surföra (googla för info). Pratar ni med äldre personer som har simmat mycket i sina yngre dagar innan man hade uppvärmda pooler så kommer ni säkert att få reda på att de har drabbats av den nämnda åkomman.
Man kan ju naturligtvis använda andra badbyxor och utrustningar också, men jag tävlar enligt IWSA:as och IISA:as regler så jag följer deras krav. Ni kan läsa mer här: https://iwsa.world/world-championships/rules