FRÅGOR OCH SVAR

Svar på vanliga frågor

Här försöker jag svara på de vanligaste frågorna som jag har fått genom åren, jag fyller även på med nya allt eftersom. Hittar du inte svar på din fråga får du gärna kontakta oss.

Sök i frågor och svar

Utrustning

 • Om jag vill simma i våtdräkt?

  Självklart kan man även simma i våtdräkt, de första åren när jag började med vintersim så hade jag våtdräkt, en vanlig ”5-3”. Med tiden så tyckte jag att det var svårt att dra av sig den när man stelnade i fingrarna efter simmet så jag provade utan och sedan dess har jag fortsatt med det.

  Man har på sig det man vill och är bekväm med, däremot får man inte tävla i vintersim med något plagg som är gjort av neopren eller på något vis är isolerande.

 • Varför behöver jag en simboj?

  Jag använder simboj, även kallad släpboj, tow float, dry bag, tow donut först och främst för att synas, när man simmar omkring i havet som jag gör så är man ganska utsatt. Dels kan båtar se mig i tid, dels kan de lättare hitta mig om jag skulle hamna i nöd.

  I övrigt så är den perfekt att vila på om man blir trött och väljer man en modell med vattentät ficka, typ Wild Swim Bag, så kan man ta med sig sitt ombyte, sina värdesaker eller annan utrustning man vill ha med sig eller är rädd om. Den kan man dessutom dra på sig som en ryggsäck när man kommer iland, perfekt för en ö-utflykt eller när du är ute och springer.

  Finns även en modell med en yttre telefonficka, Window dry bag, med den kan du ganska lätt manövrera och se din telefon samt använda vattentäta earbuds och kanske lyssna på musik medan du simmar. Det rekommenderar jag förvisso inte på öppet vatten då det är viktigt att höra sin omgivning.

 • Varför skölja av min utrustning efter bad/sim?

  De flesta produktguider beskriver att man ska skölja av sin utrustning i ljummet kranvatten efter sitt bad eller sin simtur. Varför ska man göra det? Jo, man blir av med eventuella kemikalier som kan finnas i det vatten man har varit i och det kan förlänga produktens hållbarhet.

  Vad som är än viktigare är att man ska få bort eventuella bakterier och mikroorganismer så att man inte sprider det mellan olika vattendrag. Dessutom är det bakterierna som gör att badkläder och utrustning kan lukta väldigt illa

  Man ska med andra ord minimera spridandet av eventuella sjukdomar mellan olika vatten, vi vill ju hålla våra vatten rena och friska för kommande generationer.

 • Vilken utrustning behöver jag för att kallbada?

  Nåt varmt att klä på sig efter, nåt varmt att dricka och nåt mjukt och torrt att stå på. Sen kan man naturligtvis nörda ner sig gällande utrustning. Själv försöker jag alltid lägga kalsongerna överst i väskan och sedan resterande lager av kläder i fallande ordning, jag har aldrig något med knappar eller jobbiga dragkedjor, för när händerna är kalla så kan man inte greppa ordentligt och man vill klä på sig fort.

  I början fick jag be vänner att knäppa byxknappen samt dra upp gylfen både en och fem gånger. Jag minns särskilt en gång då jag hade fått på mig en skjorta.. det gör jag aldrig om, den fick förbli oknäppt på vägen hem. För mer specifik utrustning, se fråga om utrustning för vintersim.

 • Vilken utrustning behöver jag för att vintersimma?

  Jag använder ett par ulltofflor, en varmfodrad, vatten- och vindtät ombytesrock/parkas som är väl tilltagen i storlek så man lätt kan dra in armarna och byta kläder under. Varm mössa, det är det första jag drar på mig när jag kommer ur vattnet för huvudet är den känsligaste delen av kroppen (förutom en annan del längre ner som jag inte nämner här).

  Om fötterna blir varma snabbt så blir resten av kroppen också det, anledningen till att jag använder ulltofflor är att de går lätt att trä in foten i, de håller fötterna varma även när de är blöta och framförallt så tål de väta väldigt bra, dessutom är det ju naturmaterial.

  Man kan även ha en matta att stå på, det kan vara skönt under ombytesfasen då man måste ta av sig tofflorna. Det är inte så jätteskönt att gå runt på isigt underlag när fötterna fryser fast pga att man är blöt.

  När jag simmar så har jag vanliga åtsittande badbyxor som slutar ovanför knäna, på huvudet har jag en lite tjockare badmössa av gummi, simglasögon för öppet vatten (lite större än för poolsim) samt öronproppar / öronplugg.

  Det är jätteviktigt att skydda öronen från kallt vatten, annars kan man i förlängningen drabbas av en åkomma som kallas simmaröra eller surföra (googla för info). Pratar ni med äldre personer som har simmat mycket i sina yngre dagar innan man hade uppvärmda pooler så kommer ni säkert att få reda på att de har drabbats av den nämnda åkomman.

  Man kan ju naturligtvis använda andra badbyxor och utrustningar också, men jag tävlar enligt IWSA:as och IISA:as regler så jag följer deras krav. Ni kan läsa mer här: https://iwsa.world/world-championships/rules

 • Vintersimning för nybörjare

 • Är det farligt att kallbada?

  Svaret på denna fråga är lite komplex, har man en underliggande hjärt- och/eller kärlsjukdom, högt blodtryck eller liknande så bör man avstå från kallbad, för den normala reaktionen när man går i kallt vatten är att pulsen rusar och man börjar andas häftigt, typ flykt- kamprespons sätter in och då är det lite dumt med svagt hjärta. För en fullt frisk person oavsett ålder så är hälsoeffekterna klart värda att utforska. Jag kommer att fylla på med fakta allt eftersom.

 • Bada eller simma ensam?

  Nej, det avråder jag ifrån! Visst, jag kan erkänna att jag ibland har simmat en sväng på egen hand men då har jag alltid hållit mig nära land och på grunt vatten som jag känner till. Jag har sett vad som händer när en människa blir för nerkyld vid simning, man märker det inte riktigt själv innan man ska resa sig upp och då är det redan försent för att reda ut på egen hand, då behöver man hjälp.

 • Bada i vak?

  Oerhört skönt att glida ner i det iskalla vattnet från en iskant. Men jag vill kraftigt avråda från den trend jag har sett att man ska simma under isen från en vak till en annan, det är både farligt och väldigt dumt. Hittar du inte upp till nån av vakarna så blir du stressad och därefter går det fort.. Tänk på att markera vaken tydligt så att inte skridskoåkare trillar ner i vaken, skulle vara tråkigt att orsaka en olycka.

 • Guide till säker vintersimning
  • Du simmar alltid för din egen skull
  • Säkerhet först, ALLTID!
  • Simma inte ensam, ta med dig en vän som ser dig från land hela tiden. Ha en telefon tillgänlig med 112-appen installerad
  • Planera ditt simmande och sätt upp delmål.
  • Acklimatiseringsprocessen är viktig. Börja med att duscha kallt och följ temperaturnedgången i ditt vatten där du simmar.
  • Tiden i vattnet är viktigare än sträckan.
  • Utvärdera och reflektera efter varje gång du har varit i vattnet, hur kändes det?
  • Lär dig lyssna på din kropp, känner du en förkylning eller dylikt så låt bli det kalla vattnet.
  • Konsultera läkare om du har kända hjärt- och/eller kärlåkommor.

  Se film på bifogad länk (engelska) https://fb.watch/9FCmmidyji/

 • Hur ska jag börja när jag är nybörjare?

  Första gången man kallbadar ska man ta det lugnt, dyk ALDRIG i med huvudet före!!! Då kan du slå ut din kropp fullständigt med risk för drunkning då kroppen normalt sett reagerar genom att du börjar hyperventilera, så om det händer under ytan så är det godnatt. Gå istället i sakta och lugnt och fokusera på din andning, ta djupa andetag, stressa inte. Bad aldrig ensam.

 • Hur vet jag när jag blir för kall i kroppen?

  När vi i Varberg Ice- and Winterswimmers är ute så har vi som regel att du ska kunna ”dutta” med alla fingertoppar mot tummen i samma hand och helst känna lite också, när det blir för stelt så ska man gå ur vattnet. Man ska tänka på att man helst ska kunna klä på sig själv. En bra tumregel när man börjar att exponera sig för kallvatten är att gå på tid. Börja med 1 minut, därefter 2 minuter nästa gång osv, då känner du snart var gränsen går.

  Jag har själv kylt ner mig lite väl mycket några gånger, jag känner inget medan jag ligger och simmar men när jag reser mig så känner man hur allt blod lämnar huvudet för att koncentrera sig längre in i kroppen och då blir man duktigt yr. När man kommer ur vattnet så kan man ibland börja skaka mer eller mindre okontrollerat, det är då den så kallade

  After drop håller på, kroppens temperatur fortsätter sjunka trots att du har fått på dig kläder, då börjar musklerna arbeta för att vända kroppens negativa temperaturkurva.

  Brainfreeze (Huvudvärk vid kall exponering)

  Ibland kan man drabbas av så kallad Brainfreeze, alltså en kraftig huvudvärk, när man simmar i kallt vatten. Det enda man kan göra då är att få upp huvudet ur vattnet och simma ”heads up” bröstsim eller ta på sig en extra simmössa. Jag har fått detta några gånger och för mig har det ibland hjälpt att vila huvudet ovanför ytan en stund och sen fortsätta simma. Om det inte går över så har jag ibland även fått ge upp badet för den gången, det är bättre att vara ”safe than sorry” och det ska kännas skönt i kroppen, framför allt efter simmet, annars får det vara.

 • Om jag vill simma i våtdräkt?

  Självklart kan man även simma i våtdräkt, de första åren när jag började med vintersim så hade jag våtdräkt, en vanlig ”5-3”. Med tiden så tyckte jag att det var svårt att dra av sig den när man stelnade i fingrarna efter simmet så jag provade utan och sedan dess har jag fortsatt med det.

  Man har på sig det man vill och är bekväm med, däremot får man inte tävla i vintersim med något plagg som är gjort av neopren eller på något vis är isolerande.

 • Varför behöver jag en simboj?

  Jag använder simboj, även kallad släpboj, tow float, dry bag, tow donut först och främst för att synas, när man simmar omkring i havet som jag gör så är man ganska utsatt. Dels kan båtar se mig i tid, dels kan de lättare hitta mig om jag skulle hamna i nöd.

  I övrigt så är den perfekt att vila på om man blir trött och väljer man en modell med vattentät ficka, typ Wild Swim Bag, så kan man ta med sig sitt ombyte, sina värdesaker eller annan utrustning man vill ha med sig eller är rädd om. Den kan man dessutom dra på sig som en ryggsäck när man kommer iland, perfekt för en ö-utflykt eller när du är ute och springer.

  Finns även en modell med en yttre telefonficka, Window dry bag, med den kan du ganska lätt manövrera och se din telefon samt använda vattentäta earbuds och kanske lyssna på musik medan du simmar. Det rekommenderar jag förvisso inte på öppet vatten då det är viktigt att höra sin omgivning.

 • Varför håller man upp händerna?

  Jag tror att folk känner mer kyla genom händerna, men jag tänker att blodcirkulationen hämmas om man håller upp händerna vid kallbad och det blir kontraproduktivt. Har man ont av att händerna blir frusna så är det bättre med ett par neoprenvantar och låta händerna vara neråt. Förr blev mina händer ganska stela efter en stund men jag har inte det bekymret längre, men det är väldigt individuellt.

 • Varför kallbada?

  Många gör det som en utmaning, andra gör det för välbefinnande. Oavsett så får man hitta sin egen anledning. Jag känner människor som har blivit betydligt bättre från sin ångest genom kalla bad. Även reumatisk värk kan lindras via ett dopp i det kalla lite då och då. Det är viktigt att komma ihåg att man inte bör ha problem med sitt blodtryck eller liknande när man börjar med kallbad.

 • Varför kallvattensimma?

  För att ytterligare utmana kroppens gränser så kan man testa att ta några simtag, när man rör sig så triggar man blodcirkulationen och håller kroppen varmare genom musklernas arbete.

 • Vilken utrustning behöver jag för att kallbada?

  Nåt varmt att klä på sig efter, nåt varmt att dricka och nåt mjukt och torrt att stå på. Sen kan man naturligtvis nörda ner sig gällande utrustning. Själv försöker jag alltid lägga kalsongerna överst i väskan och sedan resterande lager av kläder i fallande ordning, jag har aldrig något med knappar eller jobbiga dragkedjor, för när händerna är kalla så kan man inte greppa ordentligt och man vill klä på sig fort.

  I början fick jag be vänner att knäppa byxknappen samt dra upp gylfen både en och fem gånger. Jag minns särskilt en gång då jag hade fått på mig en skjorta.. det gör jag aldrig om, den fick förbli oknäppt på vägen hem. För mer specifik utrustning, se fråga om utrustning för vintersim.

 • Vilken utrustning behöver jag för att vintersimma?

  Jag använder ett par ulltofflor, en varmfodrad, vatten- och vindtät ombytesrock/parkas som är väl tilltagen i storlek så man lätt kan dra in armarna och byta kläder under. Varm mössa, det är det första jag drar på mig när jag kommer ur vattnet för huvudet är den känsligaste delen av kroppen (förutom en annan del längre ner som jag inte nämner här).

  Om fötterna blir varma snabbt så blir resten av kroppen också det, anledningen till att jag använder ulltofflor är att de går lätt att trä in foten i, de håller fötterna varma även när de är blöta och framförallt så tål de väta väldigt bra, dessutom är det ju naturmaterial.

  Man kan även ha en matta att stå på, det kan vara skönt under ombytesfasen då man måste ta av sig tofflorna. Det är inte så jätteskönt att gå runt på isigt underlag när fötterna fryser fast pga att man är blöt.

  När jag simmar så har jag vanliga åtsittande badbyxor som slutar ovanför knäna, på huvudet har jag en lite tjockare badmössa av gummi, simglasögon för öppet vatten (lite större än för poolsim) samt öronproppar / öronplugg.

  Det är jätteviktigt att skydda öronen från kallt vatten, annars kan man i förlängningen drabbas av en åkomma som kallas simmaröra eller surföra (googla för info). Pratar ni med äldre personer som har simmat mycket i sina yngre dagar innan man hade uppvärmda pooler så kommer ni säkert att få reda på att de har drabbats av den nämnda åkomman.

  Man kan ju naturligtvis använda andra badbyxor och utrustningar också, men jag tävlar enligt IWSA:as och IISA:as regler så jag följer deras krav. Ni kan läsa mer här: https://iwsa.world/world-championships/rules

 • Säkerhet

 • Är det farligt att kallbada?

  Svaret på denna fråga är lite komplex, har man en underliggande hjärt- och/eller kärlsjukdom, högt blodtryck eller liknande så bör man avstå från kallbad, för den normala reaktionen när man går i kallt vatten är att pulsen rusar och man börjar andas häftigt, typ flykt- kamprespons sätter in och då är det lite dumt med svagt hjärta. För en fullt frisk person oavsett ålder så är hälsoeffekterna klart värda att utforska. Jag kommer att fylla på med fakta allt eftersom.

 • Bada eller simma ensam?

  Nej, det avråder jag ifrån! Visst, jag kan erkänna att jag ibland har simmat en sväng på egen hand men då har jag alltid hållit mig nära land och på grunt vatten som jag känner till. Jag har sett vad som händer när en människa blir för nerkyld vid simning, man märker det inte riktigt själv innan man ska resa sig upp och då är det redan försent för att reda ut på egen hand, då behöver man hjälp.

 • Bada i vak?

  Oerhört skönt att glida ner i det iskalla vattnet från en iskant. Men jag vill kraftigt avråda från den trend jag har sett att man ska simma under isen från en vak till en annan, det är både farligt och väldigt dumt. Hittar du inte upp till nån av vakarna så blir du stressad och därefter går det fort.. Tänk på att markera vaken tydligt så att inte skridskoåkare trillar ner i vaken, skulle vara tråkigt att orsaka en olycka.

 • Guide till säker vintersimning
  • Du simmar alltid för din egen skull
  • Säkerhet först, ALLTID!
  • Simma inte ensam, ta med dig en vän som ser dig från land hela tiden. Ha en telefon tillgänlig med 112-appen installerad
  • Planera ditt simmande och sätt upp delmål.
  • Acklimatiseringsprocessen är viktig. Börja med att duscha kallt och följ temperaturnedgången i ditt vatten där du simmar.
  • Tiden i vattnet är viktigare än sträckan.
  • Utvärdera och reflektera efter varje gång du har varit i vattnet, hur kändes det?
  • Lär dig lyssna på din kropp, känner du en förkylning eller dylikt så låt bli det kalla vattnet.
  • Konsultera läkare om du har kända hjärt- och/eller kärlåkommor.

  Se film på bifogad länk (engelska) https://fb.watch/9FCmmidyji/

 • Hur vet jag när jag blir för kall i kroppen?

  När vi i Varberg Ice- and Winterswimmers är ute så har vi som regel att du ska kunna ”dutta” med alla fingertoppar mot tummen i samma hand och helst känna lite också, när det blir för stelt så ska man gå ur vattnet. Man ska tänka på att man helst ska kunna klä på sig själv. En bra tumregel när man börjar att exponera sig för kallvatten är att gå på tid. Börja med 1 minut, därefter 2 minuter nästa gång osv, då känner du snart var gränsen går.

  Jag har själv kylt ner mig lite väl mycket några gånger, jag känner inget medan jag ligger och simmar men när jag reser mig så känner man hur allt blod lämnar huvudet för att koncentrera sig längre in i kroppen och då blir man duktigt yr. När man kommer ur vattnet så kan man ibland börja skaka mer eller mindre okontrollerat, det är då den så kallade

  After drop håller på, kroppens temperatur fortsätter sjunka trots att du har fått på dig kläder, då börjar musklerna arbeta för att vända kroppens negativa temperaturkurva.

  Brainfreeze (Huvudvärk vid kall exponering)

  Ibland kan man drabbas av så kallad Brainfreeze, alltså en kraftig huvudvärk, när man simmar i kallt vatten. Det enda man kan göra då är att få upp huvudet ur vattnet och simma ”heads up” bröstsim eller ta på sig en extra simmössa. Jag har fått detta några gånger och för mig har det ibland hjälpt att vila huvudet ovanför ytan en stund och sen fortsätta simma. Om det inte går över så har jag ibland även fått ge upp badet för den gången, det är bättre att vara ”safe than sorry” och det ska kännas skönt i kroppen, framför allt efter simmet, annars får det vara.

 • Varför behöver jag en simboj?

  Jag använder simboj, även kallad släpboj, tow float, dry bag, tow donut först och främst för att synas, när man simmar omkring i havet som jag gör så är man ganska utsatt. Dels kan båtar se mig i tid, dels kan de lättare hitta mig om jag skulle hamna i nöd.

  I övrigt så är den perfekt att vila på om man blir trött och väljer man en modell med vattentät ficka, typ Wild Swim Bag, så kan man ta med sig sitt ombyte, sina värdesaker eller annan utrustning man vill ha med sig eller är rädd om. Den kan man dessutom dra på sig som en ryggsäck när man kommer iland, perfekt för en ö-utflykt eller när du är ute och springer.

  Finns även en modell med en yttre telefonficka, Window dry bag, med den kan du ganska lätt manövrera och se din telefon samt använda vattentäta earbuds och kanske lyssna på musik medan du simmar. Det rekommenderar jag förvisso inte på öppet vatten då det är viktigt att höra sin omgivning.

 • Det senaste från bloggen