När vi i Varberg Ice- and Winterswimmers är ute så har vi som regel att du ska kunna ”dutta” med alla fingertoppar mot tummen i samma hand och helst känna lite också, när det blir för stelt så ska man gå ur vattnet. Man ska tänka på att man helst ska kunna klä på sig själv. En bra tumregel när man börjar att exponera sig för kallvatten är att gå på tid. Börja med 1 minut, därefter 2 minuter nästa gång osv, då känner du snart var gränsen går.

Jag har själv kylt ner mig lite väl mycket några gånger, jag känner inget medan jag ligger och simmar men när jag reser mig så känner man hur allt blod lämnar huvudet för att koncentrera sig längre in i kroppen och då blir man duktigt yr. När man kommer ur vattnet så kan man ibland börja skaka mer eller mindre okontrollerat, det är då den så kallade

After drop håller på, kroppens temperatur fortsätter sjunka trots att du har fått på dig kläder, då börjar musklerna arbeta för att vända kroppens negativa temperaturkurva.

Brainfreeze (Huvudvärk vid kall exponering)

Ibland kan man drabbas av så kallad Brainfreeze, alltså en kraftig huvudvärk, när man simmar i kallt vatten. Det enda man kan göra då är att få upp huvudet ur vattnet och simma ”heads up” bröstsim eller ta på sig en extra simmössa. Jag har fått detta några gånger och för mig har det ibland hjälpt att vila huvudet ovanför ytan en stund och sen fortsätta simma. Om det inte går över så har jag ibland även fått ge upp badet för den gången, det är bättre att vara ”safe than sorry” och det ska kännas skönt i kroppen, framför allt efter simmet, annars får det vara.