Jag använder ett par ulltofflor, en varmfodrad, vatten- och vindtät ombytesrock/parkas som är väl tilltagen i storlek så man lätt kan dra in armarna och byta kläder under. Varm mössa, det är det första jag drar på mig när jag kommer ur vattnet för huvudet är den känsligaste delen av kroppen (förutom en annan del längre ner som jag inte nämner här).

Om fötterna blir varma snabbt så blir resten av kroppen också det, anledningen till att jag använder ulltofflor är att de går lätt att trä in foten i, de håller fötterna varma även när de är blöta och framförallt så tål de väta väldigt bra, dessutom är det ju naturmaterial.

Man kan även ha en matta att stå på, det kan vara skönt under ombytesfasen då man måste ta av sig tofflorna. Det är inte så jätteskönt att gå runt på isigt underlag när fötterna fryser fast pga att man är blöt.

När jag simmar så har jag vanliga åtsittande badbyxor som slutar ovanför knäna, på huvudet har jag en lite tjockare badmössa av gummi, simglasögon för öppet vatten (lite större än för poolsim) samt öronproppar / öronplugg.

Det är jätteviktigt att skydda öronen från kallt vatten, annars kan man i förlängningen drabbas av en åkomma som kallas simmaröra eller surföra (googla för info). Pratar ni med äldre personer som har simmat mycket i sina yngre dagar innan man hade uppvärmda pooler så kommer ni säkert att få reda på att de har drabbats av den nämnda åkomman.

Man kan ju naturligtvis använda andra badbyxor och utrustningar också, men jag tävlar enligt IWSA:as och IISA:as regler så jag följer deras krav. Ni kan läsa mer här: https://iwsa.world/world-championships/rules